logo_Feast_of_Culture.jpg

Novomeščani na mednarodni konferenci "Feast of Culture" na Madžarskem

datum: 01. 09. 2023

Od 18. do 21. avgusta 2023 je v Sopronkövesdu na Madžarskem potekala mednarodna konferenca "Feast of Culture" (Praznik kulture). Projekt je združil državljane iz različnih držav EU in jih povabil k prostim razpravam, katerih cilj je bil povečati in spodbuditi medsebojno razumevanje in prijateljstvo med državljani EU ter s tem spodbujati tesnejše povezovanje in krepiti sodelovanje za lokalni razvoj.

V projektu so bile vzpostavljene različne oblike sodelovanja udeležencev, z namenom, da bi omogočile nemoteno izmenjavo mnenj in povečale ozaveščenost o pomenu evropskih vrednot in enakosti spolov. Projekt je vključeval razprave o prihodnosti Evrope ter razprave o najboljših praksah in zaključkih, povezanih s Covid-19. Med tridnevnim mednarodnim dogodkom so imeli udeleženci priložnost spoznati različne kulture, evropsko dediščino in evropsko gastronomijo. Poleg tega je bil med vikendom že petič organiziran lokalni Gastropiknik, vendar je bil tokrat prvič z mednarodnimi nastopi iz partnerskih občin.

Ta dogodek je potekal v Sopronkövesdu in je predstavljal prvo mednarodno konferenco na kraju samem, organizirano v tej vasi.

Dejavnostim se je pridružilo 193 mednarodnih udeležencev in 55 lokalnih udeležencev ter na stotine obiskovalcev lokalnega Gastropicnica. Pri projektu so sodelovali trije partnerji iz treh držav članic EU: Slovenije (Občina Novo mesto), Slovaške (Občina Dolné Obdokovce) in Madžarske (Občina Sopronkövesd).

 Konference so se udeležili člani Folklornega društva Kres.

Konferenca se je zaključila z velikim navdušenjem in motivacijo za ponovno srečanje in sodelovanje pri različnih vprašanjih v vsaki partnerski državi in občini. Vsi udeleženci so se strinjali, da bodo še naprej sodelovali in še naprej spodbujali solidarnost med državami in državljani EU.

 Projekt "Praznik kulture" financira EU - program Državljani, enakost, pravice in vrednote (CERV).

EVENT DESCRIPTION SHEET.pdf

Feast of Culture programm English .pdf

Feast of Culture (13)

 

nazaj